Verfris
Arnhemmers in het groen
Wat een cadeau hebben wij gekregen in en rond Arnhem! Je loopt een paar stappen en je bent middenin de natuur. Voor een Arnhemmer is de loopafstand vanaf zijn of haar woning tot een groot bos of park gemiddeld 400 meter. Voor de meeste andere Nederlanders is deze afstand een stuk groter.
In de ruimte van de natuur ervaart een mens ontspanning. In de weidsheid verdwijnen prikkels en in de stilte kom je tot rust. Een rust die vaak heel zintuiglijk beleefd wordt: de omgeving is oogstrelend, het ruikt lekker fris, je hoort de vogels zingen en je voelt de dauw op je huid. De ontspanning komt dan als vanzelf. Onderzoekers hebben ontdekt dat -naast de stilte- vooral de kleur groen en de repeterende patronen van bladeren en bloemen een positief effect op onze hersenen hebben.
Over de stad verspreid kent Arnhem vele parken. Het bekendste is Park Sonsbeek. Dit park is in het noorden via Landgoed Zypendaal en de bossen bij Schaarsbergen uiteindelijk verbonden met de Veluwe. Aan de zuidkant van de Rijn ligt het uiterwaardengebied bij Meinerswijk. Buiten de gemeentegrens ligt rondom een groene zone met aan de noordkant gebieden als Planken Wambuis, De Hoge Veluwe, de bossen bij Rozendaal en de Veluwezoom. En aan de zuidkant onder meer het prachtige en uitgestrekte Park Lingezegen.
In de natuur bij Arnhem kun je talloze metaforen over het leven zien. Als je daarvoor openstaat. Je loopt door het bos en ziet op een dode boomstronk nieuw leven ontstaan. Of je ziet dat een zonnestraal opeens door een donker bladerdek breekt. Wanneer allerlei prikkels ontbreken is de zeggingskracht van zulke beelden vaak verrassend groter.
Naast de beelden uit de natuur zullen tijdens de stiltewandelingen regelmatig woorden en beelden aangedragen worden vanuit het christelijk geloof. Een traditie en spiritualiteit die gedachten oproept en die je binnen kunt laten komen of langs je af kunt laten glijden. Net waar je aan toe bent.