Ontstress

Stress en de Arnhemmers

Ongeveer achttien procent van de werkende Arnhemmers geeft aan zich regelmatig mentaal uitgeput te voelen. Deze mensen hebben niet allemaal een burnout maar wel regelmatig burnout-klachten, zoals: vermoeidheid, emotioneel labiel, gepieker en gejaagdheid. Ook bij mensen die geen werk hebben komen zulke klachten in toenemende mate voor.

 

 Sommigen onder ons voelen zich regelmatig uitgeput of opgebrand en weten niet goed meer hoe ze zich kunnen ontspannen. Een verklaring die je hiervoor vaak hoort, is dat we de lat te hoog leggen. We verwachten te veel van het leven, we willen altijd maar gelukkig zijn en ons goed voelen. We accepteren niet meer dat we soms verdrietig, bang of eenzaam zijn. We moeten resultaten bereiken, daarbij mooi, sociaal en slim zijn en de perfecte relatie hebben. Voor de meeste mensen is dit alles niet weggelegd. 

In plaats van het continu nastreven van al die ambities en doelen kunnen we ons, volgens onderzoekers en hulpverleners, beter richten op het inplannen van momenten van leegte. Het idee van elke week een rustdag is misschien zo gek nog niet. Want voor iedereen is het verstandig om tijdig tot rust te komen. De geleerden zeggen dat af en toe stress ervaren niet verkeerd is, zolang we ook maar voldoende de tijd nemen om te herstellen. 

Ook mensen in Arnhem en omstreken hebben in toenemende mate behoefte aan rust. Het is bewezen dat we ons mentaal sneller opladen als we voldoende in de natuur verblijven. Daarom gaan we die natuurlijke omgeving opzoeken. Wij hoeven als Arnhemmers gelukkig nooit ver te reizen om er te komen. In alle windstreken rondom ons is de natuur overdadig aanwezig. Dus daar gaan we op af. Voor ontspanning, herstel of inspiratie. Net waar we aan toe zijn. We organiseren het elke zaterdagmorgen. Vanuit de stedelijke hectiek letterlijk en figuurlijk naar de randen van de stad. 

Daar waar de rust heerst. En de stilte.